Fór og ernæring for hund

I dag var jeg på Hundesport & Forspesialisten for å kjøpe seng til MacLurven men endte opp med myyye mer ….  som en «Heffalump», kam, godbiter, smaksprøver på for og en veltegodteleke. I tillegg fikk jeg et lite foredrag om hundeernæring og jeg ELSKER å lære nye ting og fikk en skikkelig aha opplevelse. Det at hundefór vanligvis inneholder kun 4% kjøtt når hunder jo er kjøttetere overrasket meg veldig.

MacLurven er ikke så veldig glad i maten sin, jeg måtte gi opp å bløte den opp for han ville ikke spise det og i det siste har jeg måttet ty til å strø en oppsmuldret godbit over tørrforet hans for å få han til å spise så jeg var spent på hvordan han ville reagere når han fikk smake prøven jeg fikk med hjem. Foret måtte bløtes opp i 5-10 minutter og jeg ventet i spenning på at minuttene skulle gå, jeg satte ned skåla, sa versågod og han spiste smitt og smule, han slikket tilogmed skåla….!!! Så i morgen skal jeg i vei å kjøpe en sekk med Købers valpefór. 🙂

Jeg liker ikke å formane men limer heller inn noe av det som står på hjemmesiden til deresunder Ernæring for hund, der er det også en link til en rapport om hundefór og hva som egentlig er i det. Det var overraskende lesning, jeg har alltid stolt på at de på dyrebutikken og veterinærene kun selger gode produkter men det er ikke nødvendigvis sant. Men jeg sier ikke at ingen skal kjøpe annet enn Købers for en må finne det foret som passer sin hund.

Ernæring for hund

Vi mennesker er heldige når det kommer til ernæring, vi er omnivorer- altetere. Det vil si at vi kan ha både planter og kjøtt som vår hovednæringskilde. Vår firbente venn hunden derimot er karnivor- kjøtteter, og tar sin hovednæring kun fra kjøtt. Dette betyr at hunden trenger kjøtt for å dekke sine basis behov når det kommer til ernæring, det er kjøtt som er hundens hovedkilde til fett og proteiner.

Hunden og andre kjøttetere som feks den nære slektningen ulven kan alikevel dra nytte av enkelte vegetabilske emner som feks når hunden spiser gress for å rense magen eller at ulver spiser bær for å få ekstra vitaminer og antioksidanter. Hunder kan ha god nytte av vegetabilske kosttilskudd som feks urter, men det er fremdeles kjøttet som er hovedkilden for næring.

Det som er et av de største problemene for hundeiere i dag er at de aller fleste tørrfôr på markedet inneholder alt for lite kjøtt, ofte bare 4%. Går man i dagligvarehandelen er det enda værre, her finner en ofte hundefôr som ikke inneholder kjøtt i det hele tatt. Det er derfor viktig at hundeiere er beviste forbrukere og leser innholdsfortegnelsen nøye. Mange hundefôr i dag er også tilsatt salt og sukker som smaksforsterkere, dette bør unngås!

Et annet stort problem er alle kjemikaliene som blir tilsatt hundefôret. De største synderne her er konserveringsmidlene. På forpakningen omtales de ofte som EU-godkjente konserveringsmidler eller EU-godkjente antioksidanter. Dette er ikke snille antioksidanter som vi finner bl.a i frukt og bær, men kjemiske antioksidanter som alle har det til felles at de bryter ned immunforsvaret.
Her er de vanligste EU-godkjente konserveringsmidlene/antioksidantene og deres bieffekter:

E310- Propylgallat: Astma, Kreft, Hudsykdommer, Eksem, Nedsatt fruktbarhet, Leverskader og alvorlige Allergiske reaksjoner.

E320 BHA og E321 BHT: Leverskader, Kreft, Kronisk Eksem, Øyeinfeksjoner, Hodepine, Blemmer, Nedsatt fruktbarhet, Hudsykdommer og Astma.

E324 Ethoxyquin: Leverskader, Nyreskader, Kreft, Allergi, Nedsatt Fruktbarhet, Fødselsdefekter, Dødfødsler, Diarè m.m.

En av de vanligste sykdommene hos hund i dag er allergi, faktisk vil ca hver fjerde hund få en eller annen form for allergi i løpet av livet. Tidlig på 1990 tallet var allergi noe som oppstod av og til hos eldre hunder (over 7år), nå i dag er det ikke uvanlig at valper helt ned i 8 ukers alder har alvorlige allergisymptomer. Det er derfor viktig at oppdrettere ikke avler på hunder som har allergi, fordi det kan være arvelig.

Den enkleste måten å unngå allergi hos hund og å unngå symptomer hos hunder som allerede har fått allergi er å unngå alle kjemikalier i fôret.
Enkelte populære ingredienser kan også gi allergiske reaksjoner, dette er ingredienser som for eksempel soya og fisk.

En annen ingrediens som man bør styre unna er vitamin K3. Vitamin K3, også kalt menadione, er et kjemisk fremstilt vitamin K som er billig i bruk, men som dessverre har uheldige bivirkninger ved bruk over lengre tid. Bivirkninger er nedsatt immunforsvar, leverskader, anemi og allergiske reaksjoner.
Andre ingredienser som har liten næringsverdi for hunder er poteter og betemasse som ofte blir brukt som «fyllmasse» i fôrene. De kan gi biefekter som oppblåsthet og overvekt.

Som hundeeier og forbruker er det viktig at man setter krav til fôrprodusentene og de som selger hundefôr. Det er viktig å lese innholdsfortegnelsene nøye og sette spørsmål ved unødvendige ingredienser som for eksempel kjemikalier, sukker og salt. De som selger hundefôr skal også ha grunnleggende kunnskap om ernæring slik at de kan veilede deg til det fôret som passer best til din hund.

Hos Hundesport & Forspesialisten får du svar på dine spørsmål og veiledning om fôring tilpasset din hund. Vi selger Købers hundefôr som inneholder 10-15 ganger mer kjøtt enn andre tørffôr på markedet i dag. Købers er helt fritt for alle kjemikalier, konserveringsmiddler, soya, fisk og K3.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s