Metalbeskrivelse hund

Det ble en tidlig start i morges men vi skulle være i en skog et sted i Selbu til 830 og se på Thorvald gå løypa før oss og siden jeg er geografisk håpløs beregnet vi gooood tid og det trengte vi men vi rotet oss IKKE bort og det var bra. Heldigvis hadde ikke Ellen og Thorvald startet enda og det var bra 🙂 Her kan du lese Ellens blogginnlegg om  MH´n til Thorvald.

Det var KJEMPEINTERESSANT å være tilskuer på Ellen og Thorvalds runde – en går jo glipp av mye når en selv går 🙂 – og jeg synes Thorvald var kjempeflink, han er jo så flnk til å gå pent i bånd og komme når han blir ropt på. Har ikke øvd så mye på det vi….. Heldigvis er jo ikke MH en test med karakterer men bestått/ikke bestått. Sita, mora til MacLurven tok også MH da hun var yngre og her er hennes resultat.

MacLurven var hyper da jeg tok han ut, han luktet Thorvald, Ellen og John Arne men fikk ikke hilse på dem og det er første gangen vi har vært sammen dem UTEN at det er leke og herje tid. Thorvald var i bilen mens MacLurven gikk runden sin og det er bra for ellers ville det ikke blitt noen runde.

Jeg har noen filmsnutter jeg skal legge ut etterhvert fra noen av momentene men her kan du se hva «dommeren» sa (Nei, jeg har ikke SÅ god hukommelse at jeg husker hva han sa om hvert enkelt moment så vi filmet evalueringen og så har jeg skrevet av det han sa. Har jo fibro-hode)

————————————–

1 kontakt film
Hilsing

Avmerket på skjema: Tar kontakt selv eller besvarer kontaktforsøk.

Kommentar fra beskriver: Når hunden kommer inn til testlederen så tar han ikke den kontakten som han får mulighet til å ta. Men han gjør det til oss i flokken (tilskuerene), derfor har vi valgt å sette han på 4 for at han tar kontakt selv.

Samarbeid
Avmerket på skjema: Følger med, men er ikke engasjert i testleder.

Kommentar fra beskriver: Når testleder tar med seg hunden og går så følger han med men han er ikke engasjert i testleder og vil bare tilbake til eieren.

Håndtering
Avmerket på skjema: Unnviker, trekker seg unna eller søker støtte hos fører.

Kommentar fra beskriver: Likedan når testleder kommer tilbake med han og skal til å håndtere han så unnviker han og prøver å trekke seg unna.

————————————–

Moment 2 lekfilm

Lekelyst
Avmerket på skjema: Starter raskt, leker aktivt.

Kommentar fra beskriver: Når han går over i lekelyst med filla starter han raskt og aktivt og går etter og tar filla dypt inne i bittet. Han griper med hele munnen.

Griping
Avmerket på skjema: Griper direkte med hele munnen.

Griping og drakamp
Avmerket på skjema: Griper nølende, slipper, holder, men trekker ikke i mot.

Kommentar fra beskriver: Når testleder begynner er han borte til filla og griper nølende men han er bare bortpå, han griper ikke.

————————————–

Moment 3 Forfølgelsefilm

Forfølgelse
Avmerket på skjema: Forsøk 1/ Starter eller løper langsomt. Kan øke farten, avslutter
Avmerket på skjema: Forsøk 2/ Starter ikke, når ikke frem til første hjul

Kommentar fra beskriver: Første gang starter han å løpe langsomt men han er helt frem til filla. Andre gang starter han ikke engang.

Griping
Avmerket på skjema: Forsøk 1/ Griper ikke, snuser på gjenstanden
Avmerket på skjema: Forsøk 2/ Overser byttet. Alternativt springer ikke frem.

Kommentar fra beskriver: Han er helt frem til filla og snuser på gjenstanden. Litt vanskelig å se men siden han er helt fremme til den må han ha hatt ett forhold til den (og så tisset han på den). Så vi har skrevet at han snuste på den. Andre forsøkt starter han ikke og når han ikke starter er han heller ikke etter byttet.

————————————–

Moment 4 Aktivitetfilm
Avmerket på skjema: Veksler hurtig aktiviteter under momentet. Alternativt uro under hele momentet.

Kommentar fra beskriver: Han starter og er urolig gjennom så og si hele momentet. Han gjør noe hele tiden, sutrer og bærer seg og det kaller vi den indre uro, at det må skje ting. Så går det over og han passifiserer seg ved at han setter seg ned de siste 45 sekundene (av 3 minutter) men du ser på han at han fortsatt forventer at noe må skje, du ser det på hodet, øyene, bevegelsene og det er ikke bare oppmerksomhet, det er at han kunne tenkt seg at noe skjedde. Så det er mye uro i han.

————————————–

Moment 5 avstand lekfilm

Interesse
Avmerket på skjema: Veldig interessert. Gjentatte startforsøk

Kommentar fra beskriver: Han er veldig interessert i figuranten og gjør startforsøk og det er slik at vi også definerer det som startforsøk når du ikke klarer å holde han igjen og slipper for tidlig. Han vil frem og gjør det med en gang.

Trusler/aggresjon
Avmerket på skjema: Viser enkelte (1-2) trusselsignaler under momentets første og andre del.

Kommentar fra beskriver: Her er det slik at han lar seg irritere av momentet. Det at han bjeffer og knurrer flere ganger og det holder han på med til han er helt fremme og da har vi satt at han viser enkelte trusselsignaler under momentets første og andre del. Første del er frem til figuranten tar seg av hetta og begynner å leke og så følger andre del. Så han viser enkelte trusselsignaler men det er pga irritasjon, det er ikke noe dyble i det, men han blir irritert på det.

Nysgjerrighet
Avmerket på skjema: Går frem til den skjulte, men snakkende figuren.

Kommentar fra beskriver: Han går frem til figuranten når hun er i skjul og snakker. Hun har 10 sekund hun skal være i skjul, så 10 sekunder prat osv.

Lekelyst
Avmerket på skjema: Leker, kan gripe forsiktig, trekker ikke i mot.

Kommentar fra beskriver: Han griper forsiktig i filla men vil egentlig ikke ha den, det er det samme som  i starten at han bare er borti. Han gaper over men vil ikke ha den.

Samarbeid
Avmerket på skjema: Oppfordrer passiv figur til fortsatt lek.

Kommentar fra beskriver: Men det som er bra med han er at han oppfordrer til lek når hun er passiv og det er det ikke mange som gjør. Veldig mange hunder passifiserer helt når figuranten passifiserer og så står de der og venter til hun begynner å ivitere til lek igjen og så er de med. Men han er faktisk borti henne og dytter i henne for å si «kom igjen da» men hun må jo vente de 10 sek. så han må finne seg i det og det gjør han og det synes jeg var artig.

————————————–

Moment 6 overraskelse (kjeledress)film

Redsel
Avmerket på skjema: Gjør unnamanøver uten å vende bort blikket

Kommentar fra beskriver: Han gjør en unnamanøver uten å vende bort blikket, han har fokus på kjeldressen men han synes det er litt tøft. Men forskjellen på det å gjøre en unnamanøver og det å flykte er at han ikke snudde rompa til, for han fulgte med og hadde fokus hele tiden.

Trussel/agressjon
Avmerket på skjema: Viser noe trusselatferd

Kommentar fra beskriver: Han kommer med litt trusselatferd (knurrig og bjeffing). På dette momentet skiller vi ut de som har skarphet eller agressjon men trusselatferd er ikke det samme som at han er agressiv. Men han varsler fra og markerer, en trussel er en trussel, det er bare en beskjed om at kjeldressen skal holde seg i ro.

Nysgjerrighet
Avmerket på skjema: Går frem til kjeledressen når førerern har gått halve distansen

Kommentar fra beskriver: Han går frem når du har gått halvveis og avreagerer.

Gjenstående redsel
Avmerket på skjema: Bue, eller tempeforandring ved 1 passering. mindre utslag ved 2 passering.

Kommentar fra beskriver: Så skal vi sjekke om det er noen gjenstående redsel eller interesse og det gjør vi to ganger. Første gang er det markant at han trekker seg unna men med det samme han passerer begynner han å få opp farten som at han vil bort. Det er ganske tydelig, det er gjenstående redsel. Gang 2 er det mindre markant, dvs at redselen avtar. Når han passerer kikker han bort på kjeldressen, eller i det han er i ferd med å passerer, og det definerer vi som at han sier «hold deg i ro kjeldress» mer enn at han er interessert. Det er bare for å kontrollerer at den er i ro for han er litt redd enda.

Gjenstående interesse
Avmerket på skjema: Viser ingen interesse
————————————–

Moment 7 lydfølsomhet- skrammel

Redsel
Avmerket på skjema: Flykter høyst 5 meter

Kommentar fra beskriver: Han flykter og snur rompa til, kikker på det to ganger på vei bort men snur baken til og springer, men han stopper innen 5 meter.

Nysgjerrighet
Avmerket på skjema: Går ikke frem innen tid

Vedvarende redsel
Avmerket på skjema: Bue eller tempoforandring ved minst to passeringer uten minsket intensitet

Kommentar fra beskriver: Her har han vedvarende redsel begge gangene vi sjekker og vi ser ikke at det er noen forskjell. Så han synes fortsatt at det er ubehagelig med skrammelet og det er det samme med interessen. Han ser på skrammelet i det han passerer og det er på samme måte han gjorde med kjeldressen «hold deg i ro og ikke lag mere lyd»

Vedvarende interesse
Avmerket på skjema: Viser ingen interesse

————————————–

Moment 8 spøkelserfilm

Trussel/agressjon
Avmerket på skjema: Viser ingen trusselatferd

Kommentar fra beskriver: På spøkelsene skal vi også se om det er noen trussel eller agressjon, men det er ingen trusselatferd i det for han sier ingenting.

Kontroll
Avmerket på skjema: Ser mot spøkelsene nå og da

Kommentar fra beskriver: Han ser på spøkelsene nå og da, mer bort fra enn på dem, men han gløtter på dem, han synes de var litt problematiske.

Redsel
Avmerket på skjema: Bakker lenger enn båndets lengde eller forlate stedet. Alternativt flykter

Kommentar fra beskriver: Han havnet nok bak oss litt tilfeldig til å begynne med men så starter han å følte trykket fra spøkelsene og synes de er ubehagelige og det er derfor du får beskjed om å slippe båndet. For han vil bort, han gikk bort til noen i flokken og det er som at han søkte trøst og hjelp der. 

Nysgjerrighet
Avmerket på skjema: Går fram når fører har tatt av figurantene hodeplagget/går ikke frem innen tid.

Kommentar fra beskriver: Her kommer han seg ikke frem i tide, men når eier tar av hetta og spøkelset tar kontakt med han besvarer han den og får godkjent på den.

Kontakt
Avmerket på skjema: Besvarer kontakten fra spøkelset.
Kommentar fra beskriver: se over

————————————–

Moment 9 lek

Lekelyst
Avmerket på skjema: Starter langsomt, blir aktiv, leker

Kommentar fra beskriver: Lekelysten var ikke så stor og aktiv som da vi startet men han blir med etterhvert.

Griping
Avmerket på skjema: Griper forsiktig, eller nølende med fortennene

————————————–

Moment 10 skudd
Avmerket på skjema: Berørt, redd. Alternativt vil forlate plassen, forsøker å flykte. Alternativt føreren avstår fra skudd.

Kommentar fra beskriver: Vi fyrte av 1 skudd, det holdt. Han er berørt og faktisk litt redd. Rullegardinen hans kommer ned litt når det smeller. Men nå vet du det. Når hunder er skuddredde så vil jeg anbefale å ikke jobbe så mye med det. Skal du jobbe med dette skal du vite hva du gjør. De passifiserer seg veldig både han og broren og jeg vil si at det beste er å unngå det. For du kan gjøre vondt verre.

————————————–

Beskriver var Øivind Juul Schjetne i Nidaros Brukshundklubb.

Jeg lærte kjempemye om MacLurven i dag, mange av reaksjonene hans var som forventet mens noen var uventet. Det som var som forventet var at han kom til å kjede seg når vi skulle stå stille (moment 4), at han kom til å bjeffe som en gal på kjeldressen (moment 6) og bjeffe på figuranten som gjemte seg i skogen (moment 5). Men noe som var overraskende var at han trakk seg unna da testlederen skulle ta litt på han (moment 1) og at spøkelsene skremte han slik at han flyktet (moment 7) – det hadde jeg ikke forventet.

Vi var dødslitne da vi kom hjem og sov et par timer alle sammen, det tok på både for hund og mennesker men jeg anbefaler ALLE om å ta MH samme hva du skal bruke hunden til. Tusen takk Ellen for at du fortalte meg om det 🙂

Reklamer

2 tanker om “Metalbeskrivelse hund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s