To hunder – Hvordan er det å ha to hunder?

Hundesport 1/2005

Hundefolk om temaet: Hvordan er det å ha to hunder?

 1. Er det mye ekstra arbeid med å ha to hunder fremfor en?
 2. Er det beste å ha to hunder av samme kjønn eller en av hvert?
 3. Hvor stor aldersforskjell bør det være mellom hundene, og hva er maks aldersforskjell?
 4. Hvilken rolle spiller rasevalget – er det best å ha to av samme rase?
 5. Hva er den vanligste feilen den som får sin andre hund gjør?
 6. Har du tre gode råd til den som tenker på å anskaffe seg hund nr. 2.

Jan Martinsen fra Eidsvoll er en ivrig jeger som også instruerer på enkelte fuglehundkurs og ellers er sau/hund instruktør. For noen år siden overtok han og fru Veronica en voksen engelsk setter han, Spot. Fra før hadde de en ung irsk setter tispe, Madicken. Her følger deres erfaring med å gå fra en til to hunder.

1. Det krever litt merarbeid å ha to hunder. Det er dobbelt opp av utstyr som skal vaskes og holdes i orden. Når det gjelder hunder som krever trening, så kan det ta lenger tid enkelte ganger avhengig av hva du trener på. Går man

tur, sykler eller går på ski blir det stort sett det samme, med en eller to hunder. Det kan være vanskeligere å plassere bort to hunder til venner og kjente dersom man skal bort og hundene ikke kan være med.

2. Det beste er å ha to hunder av samme kjønn. Dette pga tispens løpetid. Det er en svært frustrerende periode for en hannhund, hvis man da ikke har mulighet til å sette bort en av hundene i denne perioden.

3. 2-3 år er passe aldersforskjell. Da er hundene i sin mest aktive alder samtidig. Når det nærmer seg 5 års aldersforskjell begynner det å nærme seg en maksgrense.

4. Dersom man velger å ha to hunder av ulik rase, som krever mye ulik type trening kan dette være tidkrevende. Velger man raser som krever mye trening, er det nok en fordel å ha hund av samme rase, evnt raser som krever samme type trening.

5. Det kan være fort gjort å bruke for mye tid på den nye hunden i en periode, slik at den gamle hunden føler seg litt oversett. Dette kan føre til endret oppførsel på den gamle hunden.

6. Råd nr 1: Tenk nøye gjennom rasevalg og valg av kjønn og vurder i forhold til den rase/kjønn du har fra før. Råd nr. 2: Tenk over hvor mye tid du har til rådighet. Vurder om du har tid nok til rådighet til å tilfredsstille to hunders behov. Råd nr. 3: Ikke overse den gamle hunden.

Jan Egil Eide er autorisert agilitydommer og aktiv agilityutøver. Han var på agilitylandslaget med sin forrige hund. Han er norgesmester i lag og har sølv individuelt.

1. Med brukshund synes jeg det nesten er dobbelt så mye jobb å ha to hunder enn en. Jeg trener agility med mine hunder og siden man ikke kan trene de samtidig blir det dobbelt opp. På turer i skogen osv er det selvfølgelig ikke ekstra jobb.

2. Den største utfordringen med to hunder av forskjellig kjønn vil jeg tro er løpetiden. Jeg har valgt to hunder av samme kjønn og synes det er det enkleste.

3. Dette er individuellt og inget fasitsvar på. Jeg har valgt å jobbe kun med en hund om gangen og derfor ventet jeg til Nikki var 8 år før jeg fikk Cirkus. Debuten med Cirkus kom derfor omtrent samtidig som jeg pensjonerte Nikki.

4. Jeg tror ikke det behøver å være best å ha to av samme rase, men det kan helt klart være fordeler ved å ha to hunder som er like. De kan derfor ha glede av hverandre på forskjellige måter.

5. Det vil jeg tro er å glemme/overse den eldste hunden. Det er fort gjort å bruke mye energi på den lille søte valpen og derfor la den gamle komme litt i bakhånd.

6. Jeg har ikke tre gode råd, men ett! Og det er å tenke godt igjennom beslutningen om å skaffe en hund til. Det krever mye tid og jobb med to hunder, definitivt mer enn bare en hund. Så det er viktig at man har tid og energi til det. Og har man det så er det veldig trivelig med to hunder.

Ingrid Frøysa er aktiv agilityutøver i nærmere 15 år, har i en årrekke vært fast inventar på det norske agilitylandslaget og er både norsk mester, nordisk mester og verdensmester.

1. Vi synes ikke det er så mye mer arbeid. Du må selvfølgelig stelle og aktivisere to hunder, men samtidig vil jo hunden alltid ha selskap og de slår seg mer til ro når de er alene hjemme. Ut på tur må du jo uansett. Vi syns vår » smertegrense» har gått ved 3 hunder. I de periodene vi har hatt flere enn det, syns vi det har vært mer slitsomt bl.a. å gå tur.

2. Første gangen vi anskaffet hund nr 2, hadde vi en tispe og fikk en hannhund. Dette gikk helt utmerket helt til tispa fikk løpetid og hannhunden var blitt voksen. Hannen begynte da å ule fra ca en uke før vi så at hun hadde løpetid og fortsatte å ule til hun var ferdig 4 uker senere. Når dette gjentok seg to ganger i året, var det ikke særlig hyggelig. Problemet for vår del ble løst da tispa fikk livmorbetennelse og måtte opereres. Etter det var alt bare idyll, men vi har siden holdt oss til bare tisper.

3. Vi hadde en Münsterländer på 7 år da vi fikk vår føste sheltie, Maja. De to hundene var bestevenner hele sitt liv. Da Maja var vel 1 år, fikk vi en ny sheltie, Mistie. Da hun ble voksen begynte Maja og Misitie å krangle om hvem som var nr. 2 i flokken (etter Münsterländeren) og denne krangling fortsatt hver dag til vår datter flyttet til Skottland og tok med seg Mistie. Da senket igjen freden seg over det Frøysa’ske hus. Jeg tror nok aldersforskjellen på bare vel ett år var for lite.

4. I en lang perioden hadde vi tre generasjoner sheltier: Maja, Majas datter Tullik, og Tulliks datter Prima. Dette var bare fred og idyll. Maja var selvskreven sjef og alle koste seg sammen i en stor «ball». Så fikk jeg den ville ideen å skaffe meg en border collie, Vips. Dette gikk også helt utmerket så lenge Maja levde. Vips aksepterte henne som sjef, selv om hun var gammel. Da hun døde ved påsketider i år, begynte det å bli uro i huset igjen. Tullik syns jo nå at hun bør være sjef, hun er jo 8 år og Vips bare 2 år, men Vips er ikke enig i dette. I tillegg er det mye sjalusi mellom de to hundene. Jeg trener jo begge veldig aktivt i agility, og den som har vært hjemme prøver gjerne å jule opp den andre når jeg kommer hjem etter å ha trent en av hundene. Prima derimot synes det er greit å være lavest på rangstigen og er derfor bestevenner med både sin mor og Vips. Dette er ikke et større problem enn at det fint går an å takle det, men det krever endel erfaring og omtanke, så man må ta med denne muligheten i betraktning.

5. Det er viktig å lære begge å være selvstendige. Lær hver enkelt hund å være alene, ta dem med alene på tur osv.

6. 1) Tenk nøye gjennom om du har tid til å stelle og aktivisere flere hunder. 2) Vær oppmerksom på at det kan oppstå konflikter mellom hundene som du må kunne takle. 3) Til dem som vil drive agility med to hunder, kan jeg fortelle hva som er min erfaring med å gå med to hunder. Jeg syntes ikke det var noe problem å gå med to sheltier (Maja og Tullik). Jeg lærte dem å gå agility på samme måte, slik at jeg kunne føre dem likt. Det er derimot VELDIG vanskelig å gå godt med to så forskjellige hunder som Tullik og Vips (sheltie og border collie). De må trenes og handles på svært forskjellig måte. Jeg tror det krever stor erfaring og mye trening å få til dette på en god måte, men det er jo en morsom utfordring.

Hilsen Ingrid Frøysa, Tullik, Prima og Vips

2 tanker om “To hunder – Hvordan er det å ha to hunder?

 1. Berit Koehler

  Er helt enig i alle kommentarer. Har selv to lapphunde. Problematisk er også, når der opstår konflikter med andre hunde. Når den første begynder at gø, så gør den anden også osv. Med mine to tæver har jeg også oplevet, at de kommer op at slås indbyrdes når de er i løbetid og når der er en hanhund til stede.

 2. bettebett Innleggsforfatter

  Det er litt godt å høre at tisper kan være litt vanskelige når det er løpetid også 🙂 Vi har jo to hanner og det er ikke alltid enkelt. Hvor gamle er dine hunder?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s