Å få valpen husren

Å få valpen husren.

Første råd er … slapp av og stress ned… I begynnelse vil du, til du lærer å tolke signalene han gir deg og til blæra har blitt litt større, få små og store dammer på gulvet og kanskje andre overraskelser også. Sånn er det bare, ingen grunn til å kjefte eller bli sint.

De første ukene ga MacLurven meg ingen tegn når han skulle tisse, så det gikk med mye Torky 🙂 Jeg tror han har bæsjet inne kanskje to ganger etter vi fikk han og det er en måned siden.

Hunder har flere måter å varsle oss når de trenger å gjøre fra seg, vi må bare vite hva vi skal se etter. Sofus sa fra ved å pipe mens MacLurven sier fra ved å pese. På dagtid når MacLurven skal tisse kommer han bort til meg og prøver å få oppmerksomheten min på en annen måte enn når han vil kose eller leke. Når han må bæsje kommer han til meg og piper.

Jeg synes det er enklest å ha valpen i bur på samme soverom som meg om nettene til han sover hele natta uten å måtte gjøre fra seg. Fordelen med å ha han i bur er at han ikke ønsker å gjøre fra seg der han sover og sier dermed fra når han må gjøre fra seg.

Mye avhenger av hva de har blitt vant til fra oppdretter. MacLurven var vant til å bæsje ute så han har alltid gjort det bortsett fra de to gangene da jeg drøyde for lenge med å gå ut. Sofus var ikke vant med å være utendørs da vi fikk han så vi hadde flere uhell med han. Vær oppmerksom på at om de bæsjer inne kan det være at de prøver å spise det og det gjør de for å holde det rent rundt seg. Sofus gjorde det en gang og det var kjempehæslig før jeg fikk tatt det fra han men sånn gjør hundene det.

Vi har fremdeles små uhell og det er nesten alltid min feil, enten fordi jeg ikke tar hintene han gir meg eller fordi jeg er opptatt med noe annet og ikke kan gå ut med han akkurat da, som å stå i dusjen.

Jeg hadde en teori at om jeg vasket området han hadde tisset på med eddik kom han ikke til å tisse der igjen men det gjorde han. Mens han var hos oppdretteren en helg vasket jeg hele stuegulvet med eddik vann og det første han gjorde da han kom inn på stua var å tisse. Så det har jeg sluttet med, nå tørker jeg bare opp og vasker flekken med JIF kjøkken eller bad.

MacLurven var vant til å tisse på aviser innendørs så jeg la ned noen de første ukene men det jeg merket var at han heller gikk til avisen enn å varsle meg så treninga ble enklere for meg da jeg tok bort avisene.

Det har gått med enormt med godbiter denne måneden men han er jo så flink at han fortjener hver eneste en. Når han tisser ute får han verbal skryt, kosing og 1 stor eller 3 små godbiter. Vi bruker myke godbiter for da trenger han ikke bruke så lang tid på å tygge. Når han tisser inne får han ingen oppmerksomhet, jeg bare henter papir og tørker opp. Vi gjør ikke noen stor greie utav det.

Å få en valp husren tar mye tid, du må bli kjent med valpen og signalene den gir deg, men jo mer tid du legger i det i begynnelsen jo raskere er han husren og jo raskere kan en begynne å trene på noe annet. Vi har hatt MacLurven en måned nå og han sover 9 timer i slengen om natta uten at jeg må ut med han og buret er tørt morgenen etter – så nå skal vi begynne å øve på å ikke sove på samme rom 🙂

——–

Oppdatering: Nå er MacLurven 6 måneder og har vært helt husren i en måneds tid. Med helt husren mener jeg at han nå, når han må tisse, varsler meg og om jeg ikke kan gå ut med han akkurat da holder seg til vi går ut. mao han er bevisst at han må tisse og holder seg til vi går ut.

Oppdatering 2: Når jeg nå ser tilbake var ikke MacLurven helt husren før han var 7-8 måneder. Det var mye lengre enn jeg hadde forventet for jeg sammenlignet han med Sofus som bare brukte et par uker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s