NKKs Gode råd for nye hundeeiere

En liten valp skal ha ro når den vil sove. Dette er meget viktig for dens utvikling. Vi ønsker oss jo en trygg og harmonisk hund. Vekk aldri en valp som sover – den våkner snart av seg selv og først da skal den (etter eget ønske) være i aktivitet.

La den få tid til å bli kjent med sitt nye hjem og sin familie før venner og kjente kommer på besøk. La de første dagene være forbeholdt valpen og dere selv.

Vær rolig i din omgang med den. Mas og kjas innvirker og vil kunne resultere i en nervøs hund. Dersom den gjør gale streker sier du FY med streng stemme – og straks den holder opp ker gir du den noe (f.eks. en leketing) som den får lov til å holde på med – gi den da straks ros. Bruk i det hele tatt stemmen og tonefallet i oppdragelsen. Du vil etterhvert se at den forstår, og den kontakt dere får ved en slik oppdragelse vil gi både deg og hunden verdier for livet.

Viktig i all oppdragelse av hunder er at det er eieren som skal sette grenser. Og husk at det den får lov til som valp skal den også kunne få lov til som voksen. Helt fra starten av bør man huske på at en ikke leker så voldsomt med valpen at den viser sin «glede» med voldsom vedvarende bjeffing. Lær din valp å kjenne, og avled om leken blir for voldsom. Husk det er lettere å lære en hund å bjeffe enn å få den til å holde opp!

Det nytter lite å løpe etter en valp for å få den inn. Rop på den, og gi den f.eks. en liten bit av en hundegodteri når den kommer. Det å riste på en liten boks med godsaker i, vil også fange dens interesse. La dette med å komme til deg være forbundet med en hyggelig opplevelse. Den skal derfor ikke «fanges inn» hver gang du kaller på den. Legger du opp til en lystbetont oppdragelse vil den også lære fortere.

Helt fra starten av bør valpen vennes til å ha på halsbånd. Kun korte stunder om gangen til å begynne med. Den skal ikke ha halsbåndet på til vanlig, men den skal vennes til å akseptere dette slik at den også kan ha et leiebånd når den luftes. La båndet henge etter den til å begynne med når den er ute.

Dersom den slett ikke kommer når du lokker på den, men isteden «stikker av» er det lett å stoppe den ved å trå på båndet. Samtidig som båndet stopper den sier du NEI med streng stemme. Benytt så den lyse stemmen og ros den – kos med den – og få den til å føle seg flink. Husk i det hele tatt på at «skjenn» alltid skal etterfølges av ros – det er ikke oppdragende for en valp å avslutte en handling med skjenn. Det er ikke alltid like lett å venne en valp til å gå i bånd. Den skal ikke trekkes med, men lokkes med i slakt bånd. Til å begynne med er det ofte valpen som «lufter» eieren. Men la ikke dette fortsette når den har forstått at et lite rykk i båndet og KOM betyr at den skal følge med i båndet.

Mosjon er også viktig i en hunds utvikling. En valp/unghund skal ikke overmosjoneres. Rådspør deg med din oppdretter eller din raseklubb om hva som er fornuftig mosjon av din hund. Bruk i det hele tatt sunn fornuft.

Sørg for at den har riktige leker, f.eks. en tennisball, et ringleben eller ringleball, et tyggeben, en liten boks (f.eks. en tom bakepulverboks) eller spesielle leker av andre slag beregnet for hunder. Den skal ikke leke med ting den kan tygge biter av (f.eks. myke plastleker) som kan svelges. La den heller ikke få en gammel tøffel dersom du ikke også vil at den skal «forsyne seg» av annet skotøy. Dersom det er barn i huset må deres småleker holdes utenfor valpens rekkevidde. Småleker som den kan svelge kan virkelig gi problemer. Vær også oppmerksom på elektriske ledninger!

Dersom den viser uønskede tendenser, er det viktig at du som «forelder» klarer å få bort dette. Ta kontakt med oppdretter for råd før de uønskede tendenser tar overhånd. Det er i valpe-/unghundtiden din hund tar form – det er for sent å begynne oppdragelsen når hunden er blitt voksen.

Husk at det er båndtvang mellom 1. april og 20. august. Sjekk også med din kommune om de evt har innført utvidet båndtvang. I Trondheim Kommune er det enkelte steder båndtvang året rundt. Se Trondheim Kommunes hjemmeside for mer informasjon.

————

Når man nå etter moden overveielse har bestemt seg for en liten firbent venn, husk da at det er i valpen en voksen hund skapes. Det krever interesse, konsekvens, tålmodighet, forståelse og masser av tid, og det er deg selv og din familie som nå har ansvaret for valpens fremtid.

Det er en stor overgang for en liten valp å bli tatt vekk fra moren og søsknene og plutselig komme til et helt nytt sted. Det er derfor uhyre viktig at valpen får venne seg til sitt nye hjem i fred og ro. Unngå for mye bråk, høyrøstet tale og besøkende som vil beundre den nye valpen de første dagene.

Overlat valpen så mye som mulig til seg selv. Den vil komme til deg når den selv har behov for det. En liten valp trenger masser med søvn. Forstyrr aldri valpen når den sover. Det er erfor viktig at man fra første dagen prøver å venne valpen til den faste plassen man har funnet til den, slik at den, når den ønsker det, kan gå å legge seg der. Og da MÅ valpen få være i fred til den selv ønsker oppmerksomhet.

Misforstått lek fra oss mennesker har dessverre ødelagt mang en bra valp. Også her gjelder regelen at valpen må få holde sitt eget tempo, og når det gjelder lek klarer den seg faktisk best på egenhånd. Overdreven kasting med pinne, lek, drakamper og småslåssing medfører stort sett bare stress for hunden. De fleste av oss har sikkert opplevd hunder som blir helt ville og ikke er til å styre bare eieren tar i en pinne.

Under drakampleker med hunden utvikler det seg lett småknurring, først bare i lek, men dette kan senere bli en stygg uvane. Begynner valpen å bjeffe eller knurre når man leker med den skal man straks avbryte leken. Når vi mennesker blander oss inn i leken har valpen så altfor lett for å bli stresset og oppjaget, og vår form for lek går ofte over i småerting, noe som er direkte skadelig for valpens gemytt. Hvis man iakttar to hunder som leker sammen vil man fort oppdage hvor totalt forskjellige de to formene for lek er.

Om man skulle være så heldig å ha en annen hund i nærheten, er det bare en fordel om disse kan få leke sammen. Istedet for å leke med valpen skal man heller kose og kjæle med den, noe valpen setter så mye større pris på.

Det er så altfor lett å glemme at hunden er et dyr. Vi tillegger den ofte mange menneskelige egenskaper og tanker som hunden slett ikke har. Jo mer vi lærer oss om hundens oppførsel, talemåter og instinkter, jo bedre forutsetninger har vi for å få en sunn og naturlig hund som lett glir inn i vår hverdag

—————

En del utstyr må man ha i huset før valpen gjør sin entré.

Hunden skal ha sin egen faste liggeplass. Om man nøyer seg med en enkel kasse med et teppe i eller går til innkjøp av en hundeseng blir en smaksak. Det viktigste er st hunden ligger på et tørt og trekkfritt sted. Velger man å kjøpe en hundeseng må man påse at den ikke er for myk, da dette gir dårlig støtte for en hurtig voksende rygg.

Mat- og vannkopp bør være av rustfritt stål, plast har hunden lett for å tygge istykker. Koppene skal være konstruert slik at de ikke har lett for å velte.

Hundens pelspleie er en viktig detalj, og her finnes et utall forskjellige former for børster, kammer o.l.. Snakk med oppdretteren om hva som passer best for din rase. En funksjonsriktig klotang bør inngå i utstyret.

For den lille valpen er en enkel lærrem best og billigst som halsbånd. Når den blir så stor at vi krever at den skal gå ordentlig i bånd, er et glidehalsbånd (strupehalsbånd) det beste. Dette gir et jevnt trykk rundt hundens hals, og riktig anvendt gir det oss den beste kontrollen over hunden.

Noe å gnage på er en fin adspredelse og godt for tenner og bitt. Best er en real benknoke av storfe eller tørrfisk. Leketing av gummi eller plast er helt uegnet for hunder, og noe man skal unngå.

Legg igjen en kommentar