Utstilling

Ny i ringen?

Hunder som skal delta på utstillinger må være fylt 9 mnd.,være registrert i NKK, ha fått de nødvendige vaksiner (minimum 14 dager før utstillingen) og hunden skal være ID-merket.

Dersom du ønsker å stille hunden din før den er fylt 9 mnd. kan du melde den på valpeshow/valpeskue. Det fungerer på samme måte som ei vanlig utstilling, men er ikke offisiell og resultatet blir ikke registrert hos NKK. Men dette er fin trening for både deg og hunden din.
På Valpeshow må hunden være fylt 4mnd. Hver rase er delt inn i to klasser 4 – 6 mnd. og 6 -9 mnd. Ikke alle utstillinger har dette tilbudet.

Mange hundeklubber tilbyr ringtrening. Her kan du sammen med andre utstillings- interesserte trene hunden til de tingene den møter på en utstilling og få hjelp og veiledning, og man kan dra nytte av hverandres erfaringer.

Utstillinger annonseres først og fremst i medlemsbladet Hundesport og på Norsk Kennel Klubbs nettsted. Skulle du likevel ha problemer med å finne ut hvilke utstillinger din hund kan stille på, så ta gjerne kontakt med din lokale hundeklubb som hjelper deg med det.

Her er link til en oversikt/terminliste for utstillinger i Norge:
http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=304

——-

Klasseinndeling

På utstillinga er rasene delt inn i aldersklasser og championklasse.

  • Fra 9 – 15 mnd. Juniorklasse JK , men dersom man ønsker det kan man stille hunden i juniorklasse helt til den er 18 mnd.
  • Fra 15 – 24 mnd. Åpen unghundklasse AUK
  • Fra 24 mnd og eldre, inntil 7 år. Åpen klasse AK
  • For hunder over 7 år. Veteranklasse

Hunder som er champion skal stille i championklasse CHK

——-

Påmelding

De fleste hundeklubber som arrangerer utstillinger har idag elektronisk påmelding. Da må du logge deg inn på NKKs side med hundens id nummer (NO…….) og samtidig betale med Visa-kortet ditt. Noen klubber har fremdeles manuell påmelding, da må du selv sende inn fullt navn på hunden, registreringsnummer, hundens fødselsdato, rase, kjønn, eiers navn og oppdretters navn. Du kan også skrive ut et skjema fra NKKs nettside og fylle ut dette og sende det inn til den hundeklubben som er arrangør.

Fristen for påmelding finner du i annonsen og er vanligvis 4 uker før utstillingsdagen.

Ca. 1 uke før ustillinga vil du motta et skriv eller en mail med ditt start nummer (dersom du har betalt påmeldingsavgiften inne fristen).

Der er det også opplysning om sted ,oppmøtetid og ringnummer. Her kan du også se hvor mange andre hunder som er påmeldt i din rase.

Møt alltid i god tid med en godt luftet og velstelt hund som er klippet/stelt etter rasestandarden. Snakk med en som kjenner til hvordan din rase skal være dersom du er usikker på det. Oppdretteren din kan sikkert hjelpe deg med dette. De fleste setter stor pris på at hunder fra deres oppdrett blir stilt ut.

Startnummeret ( katalognummeret) fester du på din venstre side med en sikkerhetsnål eller en klips. Når du skal inn i ringen blir ditt nummer ropt opp av ringsekretæren, og du og hunden din er i gang. Husk å ha hunden på din venstre side og gå mot klokka i ringen. Dommeren og ringsekretæren vil gi deg de beskjedene du trenger og ber deg vanligvis om å gå en runde rundt i ringen, så fram og tilbake, eller i trekant. Hold fokuset på hunden og ros den gjerne når den trenger det. Hunden skal som regel vise seg i fint trav, men sjekk hva som er vanlig for din rase. Hunden skal stå så pent som mulig slik at dommeren får vurdert vinkler og rygglinje. Noen raser må også stilles på et bord til vurdering. Hunden må godta at dommer sjekker tennene og bittet, har du hannhund skal også dommeren sjekke at begge testiklene er på plass. Så dette må øves godt på før utstillingsdagen.

——-

Hvordan hunden premieres:

Når du har vist hunden i ringen får du et sløyfebånd som viser hvilken premiering hunden har fått.

  • 1.premie rød sløyfe
  • 2.premie blå sløyfe
  • 3.premie gul sløyfe
  • 0.premie grå sløyfe (Tildeles hunder som har diskvalifiserende anatomiske, typologiske eller psykiske feil (f.eks aggressive hunder og hunder som biter). Hannhunder som bare har en testikkel eller mangler testikler tildeles 0.premie. Hunder som har fått 0.premie 3 ganger gis utstillingsforbud.
  • KIP (Kan ikke premieres) brun sløyfe. Gis til hunder som i bedømmelsesøyeblikket er i en slik tilstand at dommeren ikke kan danne seg en sikker oppfatning av dens kvalitet.

Dersom hunden din får blå eller gul sløyfe er dere ferdige og kan få din bedømmelse/kritikk av hunden med engang.

Får hunden din rød sløyfe skal den konkurrere med de andre hundene som stiller i samme klasse som deg. Dere går da noen runder sammen i ringen og dommeren plasserer de fire beste hundene i klassen.
1.plass rød sløyfe
2.plass blå sløyfe
3.plass gul sløyfe
4.plass grønn sløyfe

I tillegg kan dommeren gi:
HP (hederspremie) lilla sløyfe (gis kun til hunder i JK og AUK)
CK (certifikat kvalitet) rosa sløyfe

Har hunden din fått CK rosa sløyfe, skal dere inn i ringen igjen når beste hannhund/tispe skal kåres, dette gjøres etter at alle klassene har fått vist seg i ringen.
De fire beste hannhundene/tispene plasseres, den beste hannhunden og den beste tispa konkurrerer så om BEST I RASEN .

Dommeren deler ut rosett til BIR best i rasen (rød og gul rosett) og til BIM best i motsatt kjønn (grønn og hvit rosett) samt cert og cacib.

CERT (certifikat)- nasjonalfaget sløyfe, dette tildeles beste hannhund og beste tispe. Dersom hunden allerede er champion blir certet gitt til neste plasserte hannhund/tispe.

For å bli Norsk Utstillings Champion må hunden ha 3 certifikat gitt av tre forskjellige dommere. Et av certifikatene må hunden ha fått etter fylte 2 år og et av certene må hunden ha fått på en utstilling i regi av NKK. Det såkalte stor certet.

CACIB – hvit sløyfe, deles kun ut på internasjonale utstillinger. (NKK) Dette gis kun til hunder etter de er fylt 15 mnd.

For å bli Internasjonal Champion må hunden ha fått 4 cacib av minimum tre forskjellige dommere og at 3 av cacibene er fra 3 ulike land.

Hunden som blir Best i rasen har mulighet til å konkurrere i den gruppen den tilhører.
Gr.1 Bruks-, hyrde- og gjeterhunder
Gr.2 Pinscher-, schnauzer-, molosser- og sennenhunder
Gr.3 Terrier
Gr.5 Spisshunder
Gr.4/6 Dachs-, drivende- og sporhunder
Gr.7 Stående fuglehunder
Gr.8 Apporterende hunder
Gr.9 Selskapshunder.
Gr.10 Mynder

Den hunden som vinner i sin gruppe (BIG: Best i gruppen) har mulighet til å konkurrere om en plassering i Best in show .

——-

Dette bør du ha med deg

  • Hunden din, nystelt 🙂
  • Startnummeret ditt samt de opplysningene du har fått tilsendt ang. utstillingen.
  • Vaksinasjonsattest, denne sjekkes ved ankomst, så ha den alltid med.
  • Stamtavle
  • Utstillingsbånd
  • Gobiter, velg helst noe hunden din er ekstra glad i.
  • Nødvendig utstyr (stellebord, børster og lignende) for å stelle og klargjøre hunden før du entrer ringen. Dette varierer, avhengig av hvilken rase du har.
  • En campingstol, da det ofte innebærer mye venting og det er koselig å kunne sitte å se på de andre som er i ringen.
  • Vann og vannskål til hunden.
  • Hundebur. Fint for hunden å kunne hvile seg og slappe av litt.
  • Kontanter. På de aller fleste utstillinger må man betale parkeringsavgift, inngangbillett (handler går gratis sammen med hunden), mat og drikke kontant.
  • Varme klær. Dette er selvfølgelig væravhengig når det er utendørsutstilling, men også inne i utstillingshallen kan det bli kjølig og trekkfullt.
  • Hundebæsjposer. Plukk alltid opp etter hunden din. Mange arrangører har poser lett tilgjengelig for utstillerne, men greit og ha med seg selv også. Skulle hunden din være uheldig å gjøre fra seg mens du er inne i ringen, så bare plukk rolig opp etter den og fortsett som før.

——–

Her er en annen kjempefin side om utstillinger 🙂

Legg igjen en kommentar